Bankszámlaválasztó kalkulátor

Hasonlítsa össze a számlatermékeket,
és válassza ki az Ön számára leginkább megfelelőt!

Tovább a programra

 

TÁJÉKOZTATÓ INFORMÁCIÓK

 • Manapság szinte nélkülözhetetlen, hogy fizetési számlával (köznyelvben bankszámla vagy folyószámla) rendelkezzünk, hiszen a munkabér legtöbbször ide érkezik, a hiteleket szintén számlára folyósítják, és a különböző szolgáltatók is a számláról történő fizetést részesítik előnyben. A bankszámla használatának ugyanakkor költségei is vannak, amelyek intézményenként, de akár egy intézményen belül számlacsomagonként is eltérőek lehetnek. Nem mindegy tehát, melyik bankszámlára esik a választásunk, illetve mire és hogyan használjuk azt.

  A bankszámlaválasztásnál mérlegelendő szempontokról olvassa el Bankszámlanyitás című összefoglalónkat.

  A Bankszámlaválasztó programban a hitelintézetek által forgalmazott lakossági forintszámlák főbb kondícióit, a belföldi forinttranzakciókkal és a belföldi kártyahasználattal kapcsolatos jellemzőket szerepeltetjük.

  A program használata szempontjából bankszámlának
  tekintjük a 14. életévüket betöltött ügyfelek részére kínált, forintban nyilvántartott bankszámlákat, valamint számlacsomagokat.

  A programban nem szerepelnek
  a rögzített célú számlatermékek (pl.: hallgatói hitelhez kapcsolódó bankszámla, START-számla, tulajdonosi számlák stb.), valamint a privát banki szolgáltatás keretében elérhető termékek, a megtakarítási számlák és egyedi számlakonstrukciók.

  Jó, ha tudja,
  hogy a bankszámlán elhelyezett összegekre vonatkozik az OBA betétbiztosítása, amiről bővebben itt olvashat.

  Az alábbiakban néhány, a számlaválasztást befolyásoló és a programban szereplő választófeltételhez fűzött további magyarázatot talál:

  Havi rendszeres (átlagos) jóváírás
  A számla, számlacsomag kiválasztásánál érdemes figyelemmel lenni arra, hogy a rendszeres jövedelem, jóváírás mellett feltételként szerepelhet például a következők egyike vagy azok valamilyen kombinációja:
  - mekkora a jóváírás nagysága,
  - ennek hány jóváírásból kell teljesülni,
  - honnan érkezhet a jóváírás (pl.: Magyar Államkincstár),
  - milyen jogcímen érkezhet a jóváírás (pl. munkabér, nyugdíj).

  Betéti kártyák típusa
  Az egyes betéti bankkártyatípusokról az MNB fogyasztóvédelmi oldalán, a Pénzügyi Navigátor honlap Bankkártyák menüpontjában talál bővebb információkat.
 • A programban az alábbi szolgáltatások közül kiválaszthatja, melyeket szeretné igénybe venni:
  - internetbank szolgáltatás,
  - mobilbanki szolgáltatás,
  - telefonos banki szolgáltatás, valamint hogy
  - folyószámlahitel-keret álljon-e rendelkezésre.

  Fentiek közül az első 3 szolgáltatás esetében a programot használó felhasználó az Igen/Nem, míg folyószámlahitel esetén az Összes/Igen/Nem opció közül választhat.

  Az „Igen” opció választása azt jelenti, hogy az adott „szolgáltatás kapcsolódjon a számlához/számlacsomaghoz. Az, hogy ezen belül az adott szolgáltatás a termék részét képezi-e vagy ahhoz opcionális lehetőségként választható, minden esetben a termék adatlapján tekinthető meg.

  A „Nem” opció választása az adott szolgáltatás esetében az jelenti, hogy a felhasználó számára nem szükséges például, hogy a számlacsomagjához mobilbanki szolgáltatás is kapcsolódjon.

  Ha Ön az „Összes” opciót választotta, abban az esetben a program nem szűkíti tovább a számlatermékek körét, tehát abban szerepelni fognak mindazon számlatermékek, amelyekhez kapcsolódik az adott szolgáltatás és azok is, amelyekhez nem.

  Az egyes, számlához kapcsolódó szolgáltatásokkal kapcsolatban – a fenti 4 szolgáltatáson kívüli további szolgáltatások esetén is – a program az alábbi lehetőségeket különbözteti meg:
  1. Amennyiben a számlához, számlacsomaghoz adott szolgáltatás nem kapcsolódhat, akkor egyes tranzakciók elvégzése adott csatornán, formában nem lehetséges, vagy az a szolgáltatás a számlához nem igényelhető.
  2. Ha a számlához, számlacsomaghoz kapcsolódik adott szolgáltatás, akkor két eset lehetséges.
  - Ha csak lehetséges az igénybevétele, akkor a számlanyitáskor vagy más, későbbi időpontban is igényelhető a szolgáltatás.
  - Egyes esetekben a számlacsomag feltételei szerint a számlanyitással egyidejűleg kell szerződést kötni az adott szolgáltatásra, függetlenül attól, hogy ezt a szolgáltatást a későbbiekben használni szeretné-e vagy sem.

  Az SMS-szolgáltatásról bővebben IDE kattintva olvashat.

  A Telefonos banki szolgáltatásról bővebben IDE kattintva olvashat.